Hra Bruncvík je pro nejmenší děti. Autorem adaptace je Jiří Jelínek, který v Malém divadle v roce 2015 zinscenoval hru Radovanovy radovánky podle stejnojmenné knihy Zdeňka Svěráka. "Jsem moc rád, že se k nám opět po dvou letech vrací hvězda českého divadla pro děti - Jirka Jelínek. To, že to s naším publikem umí, dokázaly již nadšené ohlasy diváků i autora Radovanových radovánek Zdeňka Svěráka, který se byl na premiéře podívat a rozhodně chválou nešetřil," řekl šéf Malého divadla Petr Hašek.

Dobrodružným příběhem o rytíři Bruncvíkovi chce soubor navázat i na rytířské hry českých loutkářů; vrací se nejen k vyřezávaným dřevěným loutkám, ale podle Haška i k počátkům české státnosti. Malé divadlo vzniklo původně jako loutkohra, loutková představení jsou teď v menšině.

Autor scénáře a režisér Jelínek je držitelem ceny Erik za nejlepší loutkovou inscenaci za rok 2013, jíž byla hra Dášeňka aneb Psí kusy na motivy díla Karla Čapka, režíroval ji v brněnském divadle Husa na provázku. Je zakladatelem Divadla DNO i lídrem kapely Bombarďák.

"Se scénografkou Bárou Čechovou velmi rádi pracujeme s loutkami, a tak diváci uvidí v představení marionety, maňásky, loutky stínové i totemové," uvedl Jelínek. Hudbu k inscenaci složil herec Petr Hubík, scénu a loutky navrhla Barbora Čechová, která se podílela i na Radovanových radovánkách.

Jihočeské divadlo se letos zaměří na české autory. Příští sezonu zahájí hra o T. G. Masarykovi, pro činohru ji napsal René Levínský. Na podzim uvede divadlo Prodanou nevěstu, s filharmonií chystá koncert 26. října. Činohra připraví i adaptace románů Rybí krev od Jiřího Hájíčka, Pod sněhem od Petry Soukupové, hru Pokoušení od Václava Havla i historickou detektivku Ďáblův sluha podle knihy Vlastimila Vondrušky. ČTK to řekl ředitel divadla Lukáš Průdek.