Na letošní ročník Mezinárodního dirigentského kurzu přijelo 11 účastníků. Zahrát si před zdejším orchestrem bylo lákadlem i pro hudebníky z Belgie, Francie, Polska, Německa, Slovinska a Španělska. "Jde o dirigenty, kteří potřebují vyvinout svou praxi, svůj styl nebo vypracovat nový repertoár pro vlastní orchestr. Potřebují k tomu přitom profesionální orchestr, který jim zde můžeme poskytnout. Jejich úroveň je dost vysoká, můžeme proto vybrat i složitý repertoár jako je (Sergej) Rachmaninov, Šostakovič nebo Čajkovskij," řekla dnes ČTK organizátorka kurzů Elena Kalinovská.

Do Olomouce přijeli "pilovat" své umění s dirigentskou taktovkou nejen profesionálové, ale i lidé, kteří mají vlastní profesi a postavit se před orchestr v roli dirigenta mají jako koníček, byť na vysoké úrovni. "Není to kurz pro začátečníky a pokročilé, ale kurz pro hudebníky na vyšší úrovni. Musí se umět postavit před orchestrem a viditelně prokázat svou úroveň," doplnila Kalinovská.

Pod drobnohledem šéfdirigenta Alima Šacha tak denně cvičí mimo jiné pětašedesátiletý Francouz Guillaume Boulay, který se dosud věnoval hře na loutnu a k dirigování se vrátil po mnoha letech. "Celý život chtěl dirigovat, ale dělal něco jiného. Do Olomouce přijel, aby dostal sebevědomí s profesionálním orchestrem a mohl se k tomu vrátit," podotkla organizátorka kurzu. Je zde také chirurg Philip Fransen z Belgie, který pochází z hudební rodiny a své umění rozvíjí na kurzech. Mezi účastníky se vymyká i Japonec Katsu Yamane žijící v USA. "Pro firmu Disney dělá robotechniku. Je absolutně z jiného světa, světa technologie. Je tady podruhé, dirigoval již (Gustava) Mahlera, Šostakoviče a nyní jej čeká Čajkovskij. Je to jeho relax, koníček," doplnila Kalinovská.

Moravské filharmonii přinášejí kurzy peníze, podle zástupců instituce je to důležitý přínos pro zdejší pokladnu. "Pro hudebníky je to náročné, ale je to jejich práce. Jsou v plném nasazení, například v tomto kurzu hrají Čajkovského symfonii šestkrát za sebou, je to náročné. Studenti se to však musí naučit," řekl ČTK náměstek ředitele filharmonie Jan Sítař.