Inscenaci režíruje šéf operního souboru Tomáš Studený. "Janáčkovi se podařilo napsat dokonalý hudební 'psychothriller'. Problémy vztahů, mateřství, rodičovství, manželství, zamilovanosti, odpovědnosti, upřímnosti se otevírají v celé své nahotě i spletitosti, bez sebemenšího náznaku planého moralizování," uvedl Studený.

Roli Jenůfy alternuje sopranistka Lucie Kašpárková se sólistkou opery Kateřinou Špilauer Hájovskou. Jako Kostelnička se představí Eliška Weissová - ve vybraných představeních ji měla alternovat Urbanová. "Nebudu tam vystupovat. Mám hodně práce," řekla dnes ČTK bez dalších podrobností Urbanová. V Jihočeském divadle již hostovala před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, v opeře Rusalka zpívala Cizí kněžnu. Studený řekl, že o hostování Urbanové ještě jedná, jinou alternaci role divadlo neřeší.

Weissová s rolí Kostelničky nedávno debutovala v Národním divadle. V Jihočeském divadle zpívala poprvé loni, jako cikánka Azucena v opeře Trubadúr. "Kostelnička je moje srdeční záležitost, jedna z mých životních rolí, mám k ní citový vztah. Svým způsobem mě naplňuje," řekla Weissová, kterou překvapil návrhář kostýmů jejich nadčasovým pojetím. Podle Studeného vycházejí kostýmy z lidových inspirací. "Podobně jako kolekce některých současných módních značek, které se inspirují dobovými prvky, ale udělají z toho současný oděv," řekl Studený.

V Jihočeském divadle je letošní inscenace opery čtvrtou v pořadí. Naposledy ji scéna uvedla v roce 1993, kdy ji režíroval Milan Fridrich, Kostelničku zpívala Eva Jarolímková a Jenůfu Miroslava Veselá. Jihočeské divadlo má nyní v repertoáru i Janáčkovou operu Příhody lišky Bystroušky.

Její pastorkyňa je třetí z devíti Janáčkových dokončených oper. Skládal ji devět let, premiéru měla 21. ledna 1904 v Brně. Jihočeské divadlo ji nasadí jako součást cyklu Český rok, k 90. výročí smrti Janáčka a ke 100. výročí uvedení Její pastorkyně ve vídeňské opeře 16. února 1918. "Vídeňské uvedení znamenalo začátek její celosvětové slávy," řekl dramaturg František Řihout.