"Návštěvník Náprstkova muzea vstoupí do velkých plání severní Ameriky a poté se přesune do části jižní Ameriky. Tuto výstavu jsme tak koncipovali proto, že jsme si vypůjčili sbírky, které souvisí s těmito teritorii," řekla ČTK Dittertová.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout předměty získané českými badateli a cestovateli, velkoplošné fotografie, autentické filmové i fotografické dokumentace a zvukové nahrávky. Expozice mimo jiné nabídne předměty z unikátní sbírky Vojty Náprstka, která reprezentuje předměty Dakotů z Minnesoty získané v polovině 19. století. Informační panely seznamují bez romantiky s každodenním životem původních obyvatel a vyvrací i některé mýty. Návštěvník se například dozví, že proslulý jed kurare využívali amazonští indiáni především k lovu, a jen výjimečně k válečným účelům. Oblíbené téma indiánů se do Náprstkova muzea vrací po čtyřech letech, kdy zde představili svět románů Karla Maye. Součástí výstavy je bohatý doprovodný program.

Sbírky Náprstkova muzea čítají zhruba 20.000 předmětů získaných u původních obyvatel Ameriky. Více informací je na www.nm.cz.

"Náprstkovo muzeum se připravuje na celkovou rekonstrukci, aby mohlo své rozmanité sbírky důstojně prezentovat veřejnosti v rámci nových stálých expozic. Do té doby připravujeme pro návštěvníky zajímavé dočasné výstavy," dodal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Rekonstrukce by měla být součástí státní kulturní politiky na léta 2015 až 2020 a z nového programu by se měla platit třeba stavba nového sálu pro Českou filharmonii, vznik Železničního muzea na Masarykově nádraží v Praze, rekonstrukce Veletržního paláce pro Národní galerii, vybudování středoevropského fóra SEFO Muzea umění Olomouc, depozitář pro Technické muzeum v Brně, oprava depozitáře Moravské zemské knihovny nebo oprava Nové scény Národního divadla. Program by měl být financován jen ze státního rozpočtu.