Hlavním tématem českého stánku bude Charta 77 a český underground. Kromě Putny a Topola budou ve Frankfurtu také spisovatel Eugen Brikcius nebo editor a překladatel undergroundových textů Martin Machovec. "V Chartě fungovalo něco fantastického, a to vzájemnost. Tlakem doby a režimu tam spolu pracovali například evangelíci, exkomunisti, dlouhovlasí hipíci, takže lidé, co by spolu normálně nekomunikovali," řekl signatář Charty Jáchym Topol.

Solidaritu a lidskou i tvůrčí svobodu vyzdvihuje další ze signatářů, spisovatel a filozof Eugen Brikcius. "Charta byla spojena s přátelstvím a solidaritou, a to nejen v rámci svobody vnitřní. Já s přáteli jsme chtěli potvrdit i tu vnější občanskou svobodu včetně umělecké," uvedl Brikcius.

Stánek na ploše 120 metrů čtverečních představí také novinky české literatury a nejnovější produkci dvacítky vybraných českých nakladatelů. Mezi vystavovanými knihami bude i Jezero od Bianky Bellové, která vyhrála cenu Magnesia Litera 2017 v kategorii kniha roku.

Kulturní program na českém stánku započne jeho slavnostním otevřením v pátek 13. října. Následující den se uskuteční diskuse s českými představiteli.

Již devětašedesátý ročník veletrhu končí 15. října. Minulý rok hlavním tématem českých reprezentantů byla osobnost dramatika, disidenta a prezidenta Václava Havla.