"Je to 45 zemí, které do festivalu něco přihlásily. Jsou to skutečně země z celého světa. Kromě těch nám blízkých - Německa, Chorvatska a tak dále - jsou to například Bangladéš, Ghana, Indonésie, Filipíny, Mexiko," řekl Štoll.

V mezinárodní soutěži se poprvé objeví také kategorie vlogů, amatérských internetových produktů. Podle Štolla mnohé příspěvky v této nové kategorii svým zpracováním mohou překvapit. V mezinárodní soutěži budou o přízeň poroty soupeřit i propagační spoty a dokumentární filmy, v domácí soutěži TourRegionFilm to budou vedle zmíněných kategorií ještě webové stránky a mobilní aplikace s tématikou cestování.

Padesátileté výročí si návštěvníci nejstaršího filmového festivalu zaměřeného na cestování budou moci připomenout například s cestovatelskou legendou Miloslavem Stinglem nebo novinářem a účastníkem 48 ročníků Tourfilmu Miroslavem Navarou. "Padesát let svého fungování slaví letos i Divadlo Járy Cimrmana. Přímo v Grandhotelu Ambassador vystoupí se hrou Blaník," uvedl za organizátory Petr Horký. Představení bude stejně jako celý program festivalu zdarma. Vstupenky ale nebude možné získat jinak než v rámci soutěží a losování v rádiu, na internetu nebo na samotném festivalu.

S besedou na cestovatelská témata do Karlových Varů přijede například i Jan Révai, Lucie Výborná, Vojta Kotek, Radek Jaroš nebo Jiří Kolbaba. Zájemci se mohou také předem přihlásit na fotografické workshopy s Petrem Janem Juračkou a Tomášem Třeštíkem.