Rekonstrukci Státní opery vedení ND symbolicky zahájilo letos 13. března. Oprava za 858 milionů korun je naplánována na 27 měsíců, v soutěži na ni zvítězila firma Hochtief. Program této a příští operní sezony se odehrává na náhradních místech.

"Za více než tři měsíce od zahájení se zrealizovala většina bouracích prací a je připravena hrubá stavba. Zdobné prvky interiéru jsou bezpečně odinstalovány a v rukách restaurátorů," uvedl Staněk.

Obě budovy, historická i provozní, se dočkají významnějších stavebních a restaurátorských úprav. Největší problém ve staré budově představují rozvody - zejména elektroinstalace, voda, topení a odpady. Nutná je sanace vlhkosti. Pozornost se bude věnovat také technologiím horního i spodního jeviště.

Rekonstrukcí projde i skleněná fasáda přilehlé provozní budovy a fasáda historické budovy. V provozní budově dojde k renovaci zkušeben, baletního, orchestrálního a sborového sálu i kanceláří. V divadle se opraví šatny umělců, sociální zázemí a prostory pro diváky.

Rekonstrukce budovy opery je první rekonstrukcí velkého divadla v majetku státu od roku 1989. Poslední větší rekonstrukce Státní opery byla v 70. letech 20. století. O rekonstrukci opery se mluvilo léta. Cena, kterou za ni má stát zaplatit, rostla. Při vyhlašování soutěže loni v únoru se odhadovala přibližně na miliardu korun. Pod tuto sumu se v tendru dostali čtyři uchazeči, další tři ji překročili.

Vítězná společnost Hochtief v minulosti opravovala památník na pražském Vítkově, klášter Broumov či barokní hospital Kuks, který byl loni oceněn v soutěži Stavba roku ve své kategorii. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v lednu kvůli tendru na opravu opery zahájil řízení. V únoru zamítl návrh na předběžné opatření, které podalo ve výběrovém řízení neúspěšné konsorcium Opera 2016.