"Ještě se rozhoduji, jestli něco napíšu, ale je možné, že zvolím nějakou cizí věc. Kdybych něco napsal, bylo by to něco jako manželské, partnerské etudy a dialogy, takové komorní," uvedl režisér, jenž je držitelem Českých lvů za filmy Knoflíkáři, Rok ďábla nebo Karamazovi. Prostředí Jihočeského divadla zná, v minulosti pro něj napsal hru Job Interviews a předloni režíroval před českokrumlovským otáčivým hledištěm detektivní komedii Pes baskervillský s Karlem Rodenem v hlavní roli.

"Uvažoval jsem, že bych pro Jihočeské divadlo napsal hru o Antonínu Holém, slavném českém chemikovi, ale nakonec jsme se dohodli, že to vznikne pod Dejvickým divadlem v roce 2018. To jsou dvě divadla, se kterými budu nadále spolupracovat nejvíce a nejradši," řekl Zelenka.

Před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově bude mít 26. července premiéru baletní soubor s titulem Valmont. Půjde o úpravu choreografie Libora Vaculíka, která se uvádí v Národním divadle v Praze. "Je to dějový balet, příběh Nebezpečné známosti, postavený na klasické baletní technice. Stylově velmi ladí se zámeckou zahradou, pro zahraniční diváky je to přitažlivý světoznámý titul," řekl ČTK šéf baletu Jihočeského divadla Lukáš Slavický.

Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov nabídne od 14. července do 5. srpna 19 koncertů. Na operním gala zazpívají sopranistka Angela Gheorghiuová a tenorista Ramón Vargas. "Z osobností klasické hudby se představí například violoncellista Mischa Maisky, jenž vyniká stylem legendárních virtuosů - velkým tónem a velkými gesty," řekla ČTK mluvčí festivalu Kateřina Viktorová. MHF připomene rovněž 450. výročí narození skladatele Claudia Monteverdiho, vystoupí také Schola Gregoriana Pragensis, šansony zazpívá Radka Fišarová, program zahrne i muzikálové hvězdy Broadwaye a Noc barokních mistrů s ohňostrojem.

Stovky animovaných snímků, světové i české premiéry i retrospektivu výtvarníka Jiřího Šalamouna nabídne od 2. do 7. května mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm v Třeboni s tématem různé animační techniky. "Přijede Adam Elliot, australský animátor, který dostal Oscara za snímek Harvie Krumpet," řekl ČTK dramaturg Anifilmu Petr Slavík.

Nové knihy chystají i jihočeští spisovatelé. Autor bestselleru Návrat Krále Šumavy, David Jan Žák, píše detektivku pro děti Zmizení Edwina Lindy. "Čtenáři se s desetiletou Aňou, její o dva roky starší sestrou Viky a třináctiletým Hugem ponoří do tajemství, která skrývají šumavské hvozdy skryté v podzimní mlze. Kniha je o pátrání dvou holek a jednoho kluka po kamarádovi, který zmizel přímo před jejich očima," řekl Žák.

Držitel ceny Jiřího Marka za nejlepší českou detektivku, Jiří Březina z Českých Budějovic, rozepsal novou krimi s názvem Vzplanutí. Bude to třetí kniha s hrdinou detektivem Tomášem Volfem.