"Program večera bude ochutnávkou toho, jak by v příštích sezónách mohl repertoár baletního souboru vypadat. Je totiž i ukázkou díla choreografů, kteří v této sezóně pro soubor tvoří, stejně tak jako děl, která by se v budoucnu mohla na repertoáru souboru objevit," uvedl Slavický, který je sám špičkovým tanečníkem - dlouhodobě působil v prestižním angažmá Bavorského státního baletu v Mnichově jako první sólista.

S Jihočeským divadlem a problematikou jeho baletního souboru se seznamoval minulou sezonu, baletní repertoár pro následující je už plně v jeho kompetenci.

První Slavického baletní sezona v Jihočeském divadle má jednotící téma "S vášní". Podle Slavického by měl galavečer zrcadlit vášeň, s níž se tanečníci a choreografové vrhají do nové práce, aby pro diváky připravili co nejkrásnější taneční zážitky.

Vystoupí například sólisté Bavorského státního baletu Katherina Markovskaja a Adam Zvonař. Diváci uvidí poprvé v Českých Budějovicích Michala Krčmáře, prvního sólistu Finského národního baletu.

Petr Zuska s Terezou Podařilovou zatančí vlastní choreografii Route 50, která vznikla k životnímu jubileu finského baletního mistra Juhaniho Teräsvuoriho. Ve Finsku měla světovou premiéru v srpnu, České Budějovice jsou druhým místem, kde ji bude Zuska s partnerkou tančit, a to v české premiéře. "Zatančí umělci z baletu Národních divadel v Praze a Brně, sólisté baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni či sólisté Bohemia Baletu, souboru Taneční konzervatoře hlavního města Prahy," uvedl Slavický.

V rámci slavnostního večera se představí i soubor baletu Jihočeského divadla, a to tancem i vlastními choreografiemi. "Z tanečních osobností Jihočeského divadla, jejichž choreografie diváci uvidí, to bude například Zdeněk Mládek, Julie De Meulemeesterová, Béla Kéri Nagy nebo Kairi Hajašida," uvedl Slavický.

Na jevišti se představí i baletní škola Jihočeského divadla, která je zaměřená na výuku klasického baletu i moderního scénického tance. Pod vedením tanečního mistra Sergeje Škalikova se této náročné disciplině věnují tanečníci od předškolního po teenagerovský věk.