Poprvé se ceny v podobě křišťálové trofeje s grafikou jedné z Janáčkových partitur budou udělovat 21. ledna příštího roku v Sále Martinů budovy HAMU na Malostranském náměstí v Praze. S cenou v soutěžních kategoriích je spojena finanční odměna 100.000 korun. Za vznikem cen stojí společnost Voice of Prague spolu s bývalým ministrem kultury Besserem.

"Klasická hudba postrádala prestižní ocenění, které by vyzdvihlo výkony českých hudebníků, ať už jde o pěvce, instrumentalisty, dirigenty nebo naše skladatele působící jak u nás, tak v zahraničí. Classic Prague Awards jsou formou uznání, kterou si česká klasická hudba zaslouží," uvedl Besser.

Do nominačních kategorií mohou vhodného kandidáta navrhovat porotci, pořadatel a partneři projektu. Odborná porota bude sestavená z uznávaných osobností klasické hudby. Tvoří ji houslový virtuós Václav Hudeček, sopranistka Gabriela Beňačková, skladatel Ondřej Soukup, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč a klavírista a pedagog Ivan Klánský.

Vítězové tří nominačních kategorií za rok 2016 talent roku, celoživotní přínos a propagaci české hudby v zahraničí budou oznámeni v lednu příštího roku. Vítěze sedmi soutěžních kategorií sólistický výkon, komorní výkon, orchestrální výkon, vokální výkon, crossover projekt, soudobá kompozice a nahrávka roku vyhlásí v lednu 2018. Do těchto kategorií může vhodného kandidáta vedle poroty nominovat kdokoliv působící v oblasti kultury, kulturních institucí či médií.

"Classic Prague Awards jsou určeny všem hudebníkům, interpretům, dirigentům, hudebním tělesům či hudebním skladatelům tuzemské scény. Za jedinou výjimku lze označit cenu za propagaci české hudby v zahraničí, která se bude udělovat cizincům a pouze výjimečně českým umělcům, kteří dlouhodobě a výrazně působí za hranicemi naší země," doplnil Besser.

Společnost Voice of Prague vznikla na podzim roku 2013 a je majitelem společností 4S Production a.s. a RKR s.r.o. Ty provozují a jsou držiteli vysílacích licencí rádií Expres FM a Classic Praha.

Více informací a podrobná pravidla Classic Prague Awards se nacházejí na www.classicpragueawards.cz.