Morricone s ČNSO vystupoval již na minulých koncertních šňůrách. Celkem je slyšelo více než 350.000 fanoušků. Společně také loni nahráli hudbu k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných, za kterou Morricone získal Oscara. "Pokud mohu říci, náš vztah je za roky spolupráce neobyčejný, nejen Enniův ke mně a naopak, ale především jeho k celému orchestru, který opravdu zbožňuje, což již mnohokrát dokázal. Zdůrazňovat, že ČNSO jej miluje, je zbytečné," řekl ke vzájemné spolupráci ředitel ČNSO Jan Hasenöhrl.

Společně s orchestrem bude během celého turné vystupovat také mnohočlenný pěvecký sbor a sólisté. "Jsem velmi poctěn tím, jakých uznání se mi během minulého roku dostalo. Ocenění, pozitivní ohlasy odborníků, spolupráce s Quentinem Tarantinem a především tolik lidí, kteří přišli poslouchat mou hudbu na koncerty mě ženou dál. Těším se na opětovné setkání se svými fanoušky," podotkl Morricone.

Vstupenky na pražský koncert budou v prodeji od 13. června. Morricone v největší hale České republiky vystoupí již po čtvrté. Předchozí koncerty byly vždy dlouho dopředu vyprodány.

Album Morricone 60 vznikne v létě ve studiích ČNSO v pražské Hostivaři, kam kvůli tomu přiletí technici vydavatelství Decca Records. Nahrávka bude obsahovat Morriconeho nejznámější melodie včetně hudby z westernů Tenkrát na Západě, Hodný, zlý a ošklivý nebo Osm hrozných.

V České republice se Morricone představil letos v lednu na koncertu ve vyprodané pražské O2 areně. Na loňském vystoupení v O2 areně ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) ocenil Morriconeho cenou Artis Bohemiae Amicis, která je udělována osobám, jež cílevědomě přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména české kultury.

Sedmaosmdesátiletý autor během své kariéry zkomponoval hudbu k více než 500 filmům. Za hudbu k Osmi hrozným získal nejprve Zlatý glóbus, později britské ocenění Bafta a v únoru Oscara. Udělení Oscara zvedlo zájem i o ČNSO, který často koncertuje v zahraničí nebo doprovází další světoznámé umělce, například tenoristu Andreu Bocelliho.