"To, jestli si Ostravak Ostravski ve filmu zahraje menší roli, nyní nechceme potvrdit, ani vyvrátit," uvedl producent. Do kin by se nová komedie měla dostat na podzim. Filmaři se do Ostravy několikrát vrátí, v červenci pak budou točit scény na festivalu Colours of Ostrava. Štáb bude ale točit i v dolech či v industriálním prostředí Dolních Vítkovic. "Chceme ukázat Ostravu i jako barevné město. Její novou tvář s parky a zajímavou architekturou," uvedl Krištof.

Do natáčení se zapojí i členové hudební skupiny Lake Malawi. "Domluvili jsme se s nimi na určité spolupráci. Více prozrazovat nechceme," doplnil Krištof. Náklady na pořízení filmu odhaduje na 16 milionů korun.

Komedie naváže na české filmové komedie jako Zítra to roztočíme drahoušku či Světáci. S filmovou verzí svých zápisků souhlasil i autor předlohy. "Tuž jako nápad je to dobre. Akurat se bojim, aby z toho něbyl jakisyk paskvil," uvedl už dříve autor. Ve smlouvě proto nechal klauzuli, že pokud se mu scénář nebude líbit, může projekt zastavit. Nakonec ji nevyužil.

Produkční společnost oznámila záměr natočit komedii počátkem roku 2014, práce na ní začaly až dnes. Zpoždění Krištof vysvětlil hledáním finančních zdrojů a zdravotními problémy. "Půl roku jsem ležel po úraze se zlomenou páteří," řekl.

V hlavní roli filmu se představí Igor Chmela. Jeho sestru hraje Petra Langerová, matku Jitka Smutná a otce Dušan Sitek. V dalších rolích se představí řada ostravských herců. Vše řídí režisér David Kočár. Název filmu ještě není daný. Pracovní verze je Ostravak Ostravski ve filmu. "Máme asi tři varianty. V nejbližší době se k některé přikloníme," doplnil producent.

Ve snímku se objeví jak ostravština známá z knih Ostravaka Ostravského, tak i spisovná čeština. Z šesti knih vytvořil scénárista Vladislav Kučík příběh Ostravaka Ostravského. Z řadového horníka jej díky štěstí udělal úředníkem, který se musí vyrovnat s různými situacemi. Svádí ho sekretářka, má problémy při cestě do Prahy na školení nebo se trápí neopětovanou láskou. "Dějová linka filmu kopíruje to, co se dnes v regionu děje," řekl Krištof. Naráží tak na krach OKD. Podle něj jde ale o kouzlo nechtěného.

Ostravak Ostravski, kterému se stále daří udržet identitu v tajnosti, se stal fenoménem. Jeho dílo tvoří šest vydaných knih Deník Ostravaka. Původně se v roce 2004 objevil jako bloger, který své zážitky v ostravském dialektu zveřejňoval na internetu.

dvc ktp