Výstava bude otevřena 2. července a vzniká jakou součást projektu památkářů nazvaného Lucemburský rok. Památky v republice na letošek připravují výstavy a prezentace, které připomenou vliv Lucemburků v českém království i moravském markrabství.

Pro Moravu byl vláda Lucemburků podle odborníků klíčová. "Na moravské Lucemburky se neprávem zapomíná. Výstava má podtrhnout jejich význam," uvedla kastelánka. Veveří získal i s titulem markraběte Karel, pozdější císař Karel IV. Po odchodu do Čech předal markrabství i s hradem svému bratrovi Janu Jindřichovi.

Jeho syn Jošt převzal markrabství po něm a získal i titul římského krále. Výstava jej představí jako schopného a obratného politika. V Brně byla před časem odhalena jeho jezdecká socha.

"Lucemburkové dali Veveří základy jeho současné podoby. Výstavu vytvoříme v prostorách, které zde už za jejich dob byly," uvedla Florková. K největším lákadlům expozice, i když jen na dva dny, 2. a 3. července, bude unikátní relikvie z dob moravských Lucemburků. Je jí pontifikální rukavice sv. Vojtěcha.

Hrad Veveří označují odborníci za moravský Karlštejn. Jeho součástí je také objekt bývalé moravské zemské pokladnice. Do obnovy objektu investovali památkáři za pomoci města Brna za uplynulých 13 let zhruba 75 milionů korun. Veveří ročně navštíví zhruba 75.000 turistů. Zájem o hrad vzrůstá.