Obraz Františka Kupky Koupající se žena byl jedním z titulních obrazů úterní večerní aukce vídeňského Dorothea. Z vyvolávacích 80.000 eur se rychle vyšplhal až na 240.000 eur, i s poplatky kupec zaplatil 295.800 eur, tedy téměř osm milionů korun. Pro arte obrazem doplní své kupkovské portfolium. "Kdo se trochu vyzná v Kupkově díle, ví, jak vysokou důležitost přikládal tomuto motivu. Je to vlastně moderní Afrodita, podobně jako Botticelliho Venuše, povstávající z moře, z mořské pěny," říká Pavel Chalupa, ředitel fondu a kurátor několika Kupkových výstav.

Koupající se žena z roku 1904 představuje podle něj jednu z vrcholných prací Kupkova klasicizujícího období. V letech 1908 až 1912 pak malíř postupně inklinoval k abstrakci. "Vše v té (zakoupené) malbě už nasvědčuje tomu, že stvoření nových světů je akt, ve kterém je umělec zcela svobodně oddán pouze své vůli a své intuici. Svobodnému skládání barev a barevných elementů v nový, barevnější a krásnější svět," říká Chalupa.

Na uměleckém trhu jsou nejvíce ceněná Kupkova abstraktní díla, která poprvé představil v Paříži v roce 1912. Celosvětově v aukci nejdráže prodaným dílem je obraz Tvar modré, který se v Praze před třemi lety vydražil za více než 57 milionů korun včetně poplatků. V Londýně se v roce 1913 v přepočtu za téměř 50 milionů korun vydražil obraz Étude sur Fon Rouges.

Pro arte je první specializovaný investiční fond v České republice umožňující svým akcionářům investovat formou nákupů významných uměleckých děl. Využívá k tomu tým historiků umění, restaurátorů a ekonomů. Systematicky buduje kolekci českého a evropského umění 19., 20. a 21. století, kterou neustále doplňuje nákupem od soukromých sběratelů a galerií, ale také přímo od žijících umělců, jejich dědiců či prostřednictvím aukčních síní po celém světě.