"Máme tady na 400 originálů, které Helena Zmatlíková vytvářela pro desítky nakladatelství a vydavatelství. Uvádí se, že ilustrovala kolem 270 knížek, my jich tady máme téměř 250. I tak je to jenom zlomek, protože zmíněná čísla zahrnují jen první vydání," řekla ČTK kurátorka výstavy Marie Martykánová. Na výstavě jsou i cizojazyčná vydání s ilustracemi Zmatlíkové, jejíž svět okatých dětí byl populární třeba i v Japonsku.

Výstava se v Uherském Hradišti koná díky synovi malířky Ivanu Zmatlíkovi, jehož nakladatelství Artur knihy s ilustracemi Zmatlíkové vydává. "Tvorba Heleny Zmatlíkové je osobitá a velice lehce rozpoznatelná. Ona uměla kreslit radost a potěšení. Citovost je v jejích obrázcích znatelná," uvedla Martykánová.

Ilustrace Zmatlíkové provázejí děti od prvního leporela, jako je třeba Hrubínův Paleček nebo Vařila myšička kašičku. S jejími obrázky se učí i číst. Slabikář, který vytvořila s básníkem Jiřím Žáčkem, patří mezi nejzdařilejší, stejně jako učebnice Moje první čítanka. Z obrázků Zmatlíkové se na čtenáře několika generací díval kocourek Modroočko a jeho dvojnožec, trpaslík Pitrýsek a nezbedný Pinocchio.

"Mám ráda všechny knížky. Vždy, když je dodělám, tak se mi nezdají, ale časem si na ně zvyknu," tvrdila autorka, která tužku a štětec neodložila ani v posledních letech života. Mezi své nejmilejší knížky počítala Putování za švestkovou vůní od Ludvíka Aškenazyho. Ráda ilustrovala Malého prince od Saint-Exupéryho a její ilustrace jsou neodmyslitelně spjaty třeba s knížkou švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu.

Helena Zmatlíková se narodila 19. listopadu 1923 v Praze. V začátcích nabízela po redakcích kreslené vtipy, kreslila do módních žurnálů, navrhovala kabelky, hračky, dělala plakáty, propagaci. Zkoušela keramiku a věnovala se volné a užité grafice. Nakonec zvítězila knižní ilustrace, která se stala její doménou na více než padesát let. Stala se kmenovou ilustrátorkou nakladatelství Albatros a za knížky posbírala řadu významných ocenění. Zemřela 4. dubna 2005.

Její výstava v Uherském Hradišti potrvá do 3. ledna příštího roku. Spolu s ní galerie dnes otevřela i retrospektivní výstavu z tvorby současné sochařky a malířky Kláry Klose, která nabízí 34 plastik a 70 obrazů.