"Do hlavního programu jsme vybrali 16 nejzajímavějších loutkářských souborů, které se účastnily postupových přehlídek. Vedlejší program tvoří inscenace profesionálních divadel. Festival představí klasické loutkářství i nezávislou moderní scénu," řekl Drtina.

Letos například norské fondy podpořily vznik inscenace Na východ od slunce, na západ od měsíce. Jde o klasickou norskou pohádku s podobným tématem jako Kráska a zvíře. Diváci ji mají možnost vidět dvakrát, jednou v podání českého divadla Buchty a Loutky a podruhé s norskými herci.

"Bude zajímavé vidět, jak k jedné látce přistupují různí tvůrci. Pohádku v Norsku znají všechny malé děti, do dívky se zamiluje medvěd a odvede si ji na svůj hrad," řekl Drtina.

Letošní festival během sedmi dní uvede 43 inscenací. Vzdělávací program nabízí 14 praktických seminářů, tři odborné přednášky a každý den tři loutkářské dílny pro veřejnost. Novinkou letoška je online prodej vstupenek. Na většinu představení je vyprodáno, nicméně na dopolední představení se ještě lístky sehnat dají.

"Všechna představení uvádíme čtyřikrát, aby se dostalo na všechny. Zájem byl letos enormní. Ubytování je v Chrudimi na hranici kapacity, skoupili jsme pro účinkující i všechna lůžka na internátu v zemědělské škole," řekl Drtina.

Podle Drtiny jsou loutková představení pro děti v početní převaze. Upozorňuje však, že loutkáři se také zabývají zajímavými tématy pro dospělé diváky. Neměli by si například nechat ujít loutkové ztvárnění raně barokní opery Francesca Cavalliho La Calisto v podání souborů Collegium Marianum a Divadla Buchty a loutky, které propojuje loutkové divadlo s živými zpěváky. Tématem současných militantních neonacistických webů se zabývá inscenace Hygiena krve Divadla Líšeň z Brna.

"Ze zahraničních účastníků budou k vidění inscenace loutkářů ze Slovenska, Norska, Islandu a Jordánska. Uveden bude například klasický text lidových loutkářů Don Šajn v podání slovenského souboru Tyjátr nebo představení islandského loutkáře Bernda Ogrodnika Metamorphosis," uvedl Drtina.