Slavkovský víkendový program nazvaný Festa teatrale začne v pátek 12. června v podvečer vernisáží květinových vazeb, které připraví floristé historických objektů spravovaných Národním památkovým ústavem. "Po celý následující víkend si mohou návštěvníci zámku projít speciální květinovou prohlídkovou trasu," uvedla Jitka Miková z produkce festivalu.

V sobotu 13. června vystoupí na zámku soubor Collegium Marianum pod vedením flétnistky Jany Semerádové s hostující německou tanečnicí Gudrun Skamletzovou. Na koncert naváže ohňostroj, sobotní program pak uzavře italský pěvec Marco Beasley komorním programem Půlnoční vyprávění v zámecké kapli. Nedělní mši ve farním kostele hudebně doprovodí varhaník Guido Morini. Studenti zpěvu i další zájemci se mohou přihlásit ještě na Beasleyho mistrovskou dílnu ve Slavkově.

Celou dramaturgii 20. ročníku přehlídky Concentus Moraviae charakterizuje motto Pojďme slavit! Program tvoří 35 koncertů ve 20 městech. Přehlídka začne v sobotu 30. května v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Brně, kde vystoupí Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem a zazní Missa Omnium Sanctorum Jana Dismase Zelenky.

Festival uzavře 25. června v jízdárně valtického zámku francouzská dirigentka Emmanuelle Haimová se souborem Le Concert d’Astrée a pěvkyní Magdalenou Koženou. Jízdárna v minulosti měla komplikovanou akustiku. "Prošla však rekonstrukcí a myslíme si, že změny akustice prospěly," uvedl ředitel festivalu David Dittrich. Přesný program zájemci najdou na webových stránkách www.concentus-moraviae.cz.