Harfové dny zahrnující koncerty, mistrovské kurzy, umělecké dílny pro děti, výstavy nástrojů, happeningy i diskuse při setkání s harfovými mistry se uskuteční 18. až 20. června. "Akce bude nejen v historii festivalu, ale i v historii hudby naprosto mimořádná. Setkají se moderní, klasické, barokní, keltské, čínské i další speciální harfy z celého světa. Sjedou se studenti, profesoři i špičkoví interpreti," řekl Ditrich ČTK.

V sobotu 20. června bude akce otevřena pro nejširší veřejnost. Každý ze zájemců si bude moci vyzkoušet, jak se na harfu hraje. Zámek bude žít harfami tři dny. Patronka projektu a špičková harfenistka Jana Boušková podle Ditricha vnímá Harfové dny jako naprosto mimořádnou akci. "Sama organizovala světový kongres harf, kde byly ale jen moderní harfy," dodal.

Festival Concentus Moraviae zahájí letošní jubilejní ročník 30. května v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Brně. Návštěvníci uslyší Mši k svátku Všech svatých Jana Dismase Zelenky v podání Collegia Vocale 1704 a Collegia 1704 pod vedením Václava Lukse.

Festival nabídne od 30. května do 25. června ve vybraných 20 městech Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina 35 koncertů především takzvané staré hudby. Dramaturgie se poprvé ujal belgický muzikolog, básník a hudební organizátor Jelle Dierickx.

Součástí festivalu s rozpočtem devět milionů korun budou tři happeningy. Kromě Harfových dnů ve Žďáru nad Sázavou bude možné projet na kole s řadou hudebních zastávek lednicko-valtický areál. Ve Slavkově u Brna se uskuteční maškarní Festa Teatrale.