"Česko-norsko-islandský divadelní projekt, který oficiálně začal 1. února, pracuje s norskou lidovou pohádkou Na západ od slunce, na východ od měsíce, kterou v první polovině 19. století zaznamenali sběratelé lidové slovesnosti Peder Christian Asbjørnsen a Jørgen Moe. V první fázi projektu vzniknou na motivy této pohádky dvě různé divadelní inscenace: jedna z dílny souboru Buchty a loutky, druhou připravuje Divadlo ANPU ve spolupráci norským divadlem Teater Innlandet z Hamaru," uvedla.

V rámci projektu, který porovná různorodé cesty loutkového nastudování norské pohádky, dojde ke konfrontaci dvou divadelních přístupů, k výzkumu diváckých reakcí a uspořádání workshopů. V jednom z nich bude náměty z norské pohádky zkoumat islandský loutkář Bernd Ogrodnik.

"Norští divadelníci se během spolupráce dozvědí, jak se u nás přistupuje k loutkovému divadlu a čím je pro nás využívání loutek a loutkářských postupů zajímavé a podnětné. Čeští tvůrci naopak budou čerpat inspiraci z norské kultury a z loutkářských dovedností islandského tvůrce, jehož umění vzbuzuje zájem diváků po celém světě," dodala Hančilová.

Projekt podpořený grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska zajišťuje Národní informační a poradenské středisko pro kulturu. Divadlo ANPU založila autorka, herečka a režisérka Bela Schenková jako experimentální, výtvarné, loutkové a alternativní divadlo, které navazuje na tradici kočovných divadel. Teater Innlandet je regionálním divadlem dvou norských krajů Hedmark a Oppland. Divákům nabízí žánrově a typově různorodé inscenace pro všechny věkové skupiny.

Buchty a loutky je nezávislé alternativní loutkové divadlo hrající pro děti i dospělé. Spolupracuje na jednorázových projektech v oblasti netradičního divadla, loutkového a animovaného filmu, i projektech propojujících divadlo s hudbou.

Více informací o projektu naleznou zájemci na adrese www.folktale.eu.