Pořadatelé vybrali také nová místa a kromě toho, že světlo promění povrchy staveb, nádvoří a soch, budou některé instalace i pod hladinou Vltavy. Světelné projekty budou moci lidé navštívit denně od 19:00 do 24:00 opět zdarma. Pořadatelé čekají, že přijít by mohlo až 400.000 návštěvníků.

"Máme více umělců, koncentrovanější charakter instalací, selekce byla přísnější a myslím, že kvalita festivalu bude ještě mnohem jinde (než loni)," řekl dnes novinářům ředitel festivalu Martin Pošta. Do letošního ročníku se přihlásilo 450 zájemců z celého světa, festival ukáže přes dvacítku děl, doplnil programový ředitel Pavel Sedlák.

Videomappingy budou jednou z hlavních atrakcí festivalu. Umělci z Austrálie, Turecka, Maďarska a Španělska připravují animace, které promění fasády v digitální umělecká plátna. Přístupy jsou různé: od černobílé abstrakce až po barevné a humorné příběhy. Pražské paláce Kinských a Michnův, Městská knihovna i kostel sv. Ludmily ožijí světlem a kreativitou.

Americká umělkyně Jen Lewinová přiveze svůj úspěšný hravý projekt The Pool. Instalace svítících stupínků, které mění barvy podle toho, jak se po nich návštěvníci pohybují. Pro kostel sv. Ludmily připravila skupina z Barcelony Onion Lab projekt spojený s tématem revoluce. 3D brýle budou lidé potřebovat stejně jako loni k projekci na Michnův palác - turecká skupina Nerdworking připravila abstraktní poezii linií, ploch a iluzivních prostorů.

Audiovizuálním uměním ožije i Střelecký ostrov, park Kampa, Klementinum a mnoho dalších míst. Kromě řady zahraničních umělců představí své světelné instalace čeští tvůrci, například Petr Nikl, Richard Loskot a David Černý. Nikl připravuje instalaci společně s Davidem Vrbíkem a navazuje v ní na své předchozí práce. Pracuje i s vodou a zvukem.

"Inspiroval jsem se dopadem slunce na řeku a jeho odrazem pod mostní oblouky, kdy kmitají vlny světelných sítí po zastíněné straně toho oblouku a voda utváří úžasné partitury. Využíval jsem tento efekt při různých performancích v divadlech. Tady je možnost tento nástroj rozvinout ve smyslu oživení určitého prostoru," popsal Nikl svůj projekt, který bude na dvoře taneční konzervatoře na Palachově náměstí, což je prostor pro většinu Pražanů neznámý. Také jeho instalace budou interaktivní.