Videomapping si postupně získává stále více mladých umělců. Nejčastěji se využívá například pro zatraktivnění kulturních událostí a festivalů, své uplatnění ale našel už i v reklamě.

Baťův institut, který loni vznikl ze 14. a 15. budovy bývalého baťovského areálu, se na videomapping zaměřuje. Už při rekonstrukci továrních budov se zabudovaly napevno projektory přímo do 14. budovy, promítá se na protější 15. budovu. Rozměry projekční plochy jsou 60 krát deset metrů, obraz se skládá pomocí pěti projektorů. "Videomappingová plocha v Baťově institutu je unikátní tím, že se jedná o jedinou stálou videomappingovou plochu v rámci celé České republiky. Většina podobných ploch je totiž zpravidla připravována jen pro konkrétní projekty a na velmi krátkou dobu," podotkla Mitáčková.

Festival Maska nabídne 21 projekcí, které jsou dlouhé od jedné do 3,5 minuty. Uskuteční 29. a 30. dubna. Kromě soutěžních projekcí se budou konat přednášky například o historii po současné trendy či softwaru pro videomappingové realizace.

V březnu se v institutu konal třídenní workshop pro příznivce videomappingu, Maska však bude zatím největší akcí zaměřenou na umělecké projekce. V září se chystá festival a videomappingová soutěž, do které se bude moci přihlásit i veřejnost, a v říjnu plánuje galerie s Hucotem velký festival s pracovním názvem Zlínská cihla. "Měla by to být obdobná akce, jako je festival V záři v Olomouci nebo Signál v Praze," uvedl organizátor festivalu Dušan Sviečka.