"Hlavním tématem letošního ročníku jsou alternativní umělecké žánry, sebevyjádření a vztah tradice a modernity. Návštěvníkům bychom chtěli víc přiblížit uměleckou scénu arabského světa a dát prostor hlavně alternativním žánrům a mladým umělcům," uvedla.

Právě proto se na programu nachází témata jako arabský e-komiks, street art, hiphop, punk nebo graffiti. Velkým lákadlem bude podle Sváškové koncert nizozemské kapely NO blues, která je představitelem svébytného hudebního stylu arabicana, tedy unikátního mixu folku, blues, country a arabských rytmů. Zcela nový hudební styl z káhirských ulic pak představí skupina Cairo Liberation Front.

Lidé uvidí také výstavu arabských cartoons, tedy specifického žánru, který tvůrcům umožňuje trefně komentovat společensko-politické dění. Výstava E-komiks zase představí několik současných arabských umělců publikujících své komiksové příběhy online.

I letos si budou moci návštěvníci vyzkoušet arabskou kulturu na vlastní kůži, mohou se třeba zapojit do workshopu street artu nebo vyzkoušet kaligrafii. Součástí festivalu budou i orientální trhy, cestovatelské povídání o Ománu, program pro děti i kurz arabštiny a tance. "Velvyslanci arabských ambasád budou návštěvníkům prezentovat tradice a zvyky svých zemí a spolu se svými kuchaři představí i to nejlepší ze své kuchyně," uvedla Svášková. Přijedou i akademičtí hosté ze zahraničí, v přednáškách se zaměří na roli nových technologií a sociálních sítí v arabském světě, problematiku korupce a na postavení žen ve světle revolučních událostí.