Putovní festival začal koncem září v Ostravě. Ve 43 městech, z nichž tři byla na Slovensku a další v Rusku, nabídl šest desítek titulů. Ve čtyřech soutěžních kategoriích jich bylo promítnuto 51 z patnácti zemí. "Vzhledem ke komplikovanosti projektu není jednoduché určit přesnou návštěvnost. Už teď je jisté, že přesáhne hranici 30.000 diváků," řekl ČTK ředitel a zakladatel festivalu Jiří Kráčalík.

Barabáš se často zaměřuje na život lidí v extrémních podmínkách. Je mezinárodně nejúspěšnějším slovenským dokumentaristou, za své filmy obdržel přes 180 ocenění doma i v zahraničí. "Byl jsem velmi zvědavý, co jiného nám po prvním dílu může ještě naservírovat. Ale opět překvapil. Barabáš umí pracovat s emocemi a ono to prostě funguje," komentoval jeho úspěch ostravský televizní dramaturg a jeden z porotců Martin Novosad. Záběry tatranských velikánů se štíty a věžemi, žulovými stěnami a pilíři v kombinaci s odvahou horolezců prověřujících si znovu a znovu svou vytrvalost, berou dech.

První cenu v kategorii dobrodružných a extrémních sportovních filmů si vyzvedl protagonista filmu s názvem Berry Routines Michal Beran, který patří mezi světovou extratřídu v BMX freestyle; snímek natočil Vít Kratochvíle. Ze dvou ocenění se radoval Petr Slanina, tvůrce osmiminutového snímku Věřím, že mohu snít. Zvítězil s ním v kategorii horolezeckých a horských filmů a získal i Zvláštní cenu TV Noe. Trvá jen osm minut, je beze slov a vypráví o dvou mladých lidech; on je uznávaným sportovním lezcem, ona akrobatkou na laně a v Česku nemá konkurenci.

Nejlepším filmem v kategorii dobrodružných vodních sportovních filmů byl celovečerní americký dokument o čtveřici extrémních kajakářů Kongo: Velký projekt Inga z produkce Red Bull. Vítězství v kategorii cestopisů putuje do Německa Tobiasu Schultesovi za snímek nazvaný Äthiopien - Zauber des Anfangs. Zvláštní cenu za amatérský film obdržel Miloš Brunner za snímek Ze Saigonu na thajské ostrovy Similan.

Oceněna byla rovněž Dina Štěrbová jako čestný host letošního ročníku. Cenu za mimořádný celoživotní přínos v oblasti ženského horolezectví a humanitárního přístupu převzala za své dosavadní světové úspěchy při vysokohorských výstupech a za vybudování 1. české nemocnice v pákistánském Karakoramu.

V Praze festival trval rekordních patnáct dní, nejprve v kině Atlas a pak v Lucerně. I tady byly připraveny doprovodné besedy. V Atlasu ještě probíhá výstava fotografií cestovatele, fotografa, raftového průvodce a kajakáře Tomáše Mahringa s názvem 450 km Grand Canyonem po Colorado River.