O příčinách odchodu Sinajského se ředitel Urin nezmínil; posteskl si jen, že dirigent odchází uprostřed koncertní sezóny. Před několika týdny Sinajskij v rozhovoru pro list Rossijskaja gazeta prohlásil, že zhruba 40 procent hudebníků nemá v orchestru Velkého divadla co dělat. S výkony souboru byl prý značně nespokojen.

Šestašedesátiletý umělec žijící v Amsterodamu je považován za špičkového interpreta ruské operní klasiky, ale například i děl Dmitrije Šostakoviče a Gustava Mahlera. Blízký vztah má Sinajskij i k české hudbě.

Moskevské Velké divadlo, označované za výkladní skříň ruských uměleckých tradic a klasické interpretační kultury, se v poslední době dostává na stránky ruských médií v nelichotivých souvislostech. Baletní soubor se jen těžce vzpamatovává z kriminální kauzy, jejíž obětí se počátkem roku stal vedoucí souboru Sergej Filin. Brutální útok kyselinou, který Filina téměř připravil o zrak, má podle vyšetřovatelů na svědomí sólista Pavel Dmitričenko, který si v příštích dnech vyslechne verdikt prvoinstančního soudu.

Filinova kauza odhalila nebývale napjaté vztahy mezi členy souboru a pochybné praktiky, které panují ve vedení divadla. Baletka Joy Womacková, první Američanka ve stálém angažmá Velkého divadla, se nedávno listu Izvestija svěřila, že na ní vedení souboru požadovalo úplatek. Za přiznání sólového partu měla prý zaplatit 10.000 dolarů (200.000 korun). Návrh odmítla a soubor v polovině listopadu opustila.