Festival začíná v úterý 30. června a končí v pondělí 6. července. "Chrudimskému svátku amatérského loutkového divadla předcházelo 11 postupových přehlídek, kterých se zúčastnilo 96 amatérských loutkářských souborů z celé republiky," uvedl Drtina.

Odborná porota vybrala 16 nejzajímavějších inscenací do hlavního programu. Doplňkový a inspirativní program festivalu tvoří inscenace českých nezávislých a statutárních profesionálních divadel.

Diváci uvidí například loutkové ztvárnění raně barokní opery Francesca Cavalliho La Calisto v podání souborů Collegium Marianum a Divadla Buchty a loutky. Na programu je také inscenace Hygiena krve Divadla Líšeň z Brna, která je inspirovaná texty ze současných militantních neonacistických webů.

Ze zahraničních účastníků budou k vidění inscenace loutkářů ze Slovenska, Norska, Islandu a Jordánska. Uveden bude například klasický text lidových loutkářů Don Šajn v podání slovenského souboru Tyjátr nebo představení islandského loutkáře Bernda Ogrodnika Metamorphosis.

"Podstatnou část festivalu tvoří vzdělávací semináře, které vedou profesionální umělci a špičkoví odborníci. Smyslem těchto seminářů je rozšiřování praktických dovedností i teoretických vědomostí aktivních loutkářů. Letos byla jejich kapacita naplněna měsíc před zahájením festivalu," řekl Drtina.