Do Právnické síně slávy každoročně vstupuje významná osobnost za celoživotní přínos českému právu. Pithart, bývalý předseda a dlouholetý místopředseda Senátu, se stal čtrnáctým oceněným. Před ním poctu získali například ombudsman Otakar Motejl, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo advokátka Dagmar Burešová.

Osmasedmdesátiletý Pithart vystudoval pražská práva, kde poté vyučoval. Později podepsal Chartu 77 a působil v oblasti samizdatu. Po roce 1989 se stal poslancem Federálního shromáždění, poslancem České národní rady a v rámci federace předsedou české vlády. V horní komoře Parlamentu ČR působil od roku 1996 do roku 2012. V roce 2003 kandidoval na prezidenta, v nepřímé volbě ho porazil Václav Klaus.

Advokát Plicka si dnes odnesl cenu v kategorii Pro bono, která oceňuje právníky za nezištnou pomoc slabším a zranitelným. Plicka založil neziskovou organizaci Hlas zvířat, která slouží i jako centrála pro nahlašování množíren a případů týrání. Právník je také spoluautorem projednávané novely trestního zákoníku, která má zpřísnit tresty pro pachatele trestné činnosti na zvířatech. Bezplatnou prací pro zvířata tráví 50 až 100 hodin měsíčně.

V kategorii občanského práva uspěl zakladatel netrestního odboru Nejvyššího státního zastupitelství, státní zástupce Jan Záruba. Soudce Púry si plastiku sv. Yva, patrona právnických profesí, odnesl za právo trestní.

Mezi desítku oceněných se dostaly dvě ženy - advokátka a členka Legislativní rady vlády Petra Nováková za finanční právo a šéfka kanceláře ředitele Katastrálního úřadu hl. m. Prahy Daniela Šustrová za právo správní.

Letos vůbec poprvé putovalo jedno z ocenění i do zahraničí - konkrétně v kategorii ústavního práva. Porota totiž vyzdvihla dlouholetou práci končícího soudce slovenského Ústavního soudu Ladislava Orosze. Bývalý politik je mimo jiné spoluautorem novely slovenské Ústavy.

V oboru práva informačních technologií cenu získal advokát Tomáš Nielsen, za pracovní právo legislativní náměstek ministerstva práce Petr Hůrka. Talentem roku porota vyhlásila Jiřího Muláka, asistenta soudce Vrchního soudu v Praze.

Vítězové vzešli z nominací, které mohla odborná veřejnost zasílat přes portál www.pravnikroku.cz. V desetičlenné porotě, kterou řídil předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek, zasedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová nebo šéf Unie státních zástupců Jan Lata.