Reorganizační plán předložila firma v aktualizované podobě soudu letos v květnu. "Jsme velice rádi, že soud schválil navržený reorganizační plán a potvrdil tím, že jsme připravili funkční a z pohledu věřitelů ekonomicky nejvýhodnější možné řešení," řekl Opatrný.

Věřitelé si budou moci vybrat ze dvou variant, jak vypořádat své pohledávky: buď kapitalizaci 50 procent jejich nominální hodnoty, získají tak odpovídající akcionářský podíl ve firmě, nebo okamžité vyplacení pohledávek ve výši 50 procent jejich nominální hodnoty. Věřitelé by se měli rozhodnout do měsíce od účinnosti reorganizačního plánu.

Plán firmy, která figuruje v případu údajné manipulace insolvenčních řízení, počítá s tím, že investor, firma AB - Credit, jí dá úvěr a koupí pohledávky. Firma AB - Credit nabídla Via Chemu půjčku několik set milionů Kč a odkup pohledávky za Spolchemií přes 250 milionů Kč.

"Insolvenční soud se ztotožňuje se stanoviskem dlužníka i insolvenčního správce v tom smyslu, že údaje obsažené v aktualizovaném reorganizačním plánu věrně zobrazují ekonomické i právní možnosti dlužníka," napsal v odůvodnění usnesení soudce Miroslav Veselý.

AB - Credit rozhodnutí soudu a schválení reorganizačního plánu vítá. "Jsme připraveni se aktivně podílet na stabilizaci společnosti Via Chem Group," řekl dnes ČTK mediální zástupce společnosti Ondřej Pechar.

Policie obvinila v únoru firmu Via Chem Group, která figuruje v případu údajné manipulace insolvencí, z ovlivňování soudního řízení a účasti v organizované zločinecké skupině. Via Chem obvinění odmítá, považuje ho za účelový krok, který má komplikovat insolvenční řízení.

Průběh insolvenčního řízení se snaží zvrátit krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích. Soudu navrhlo, aby místo reorganizace spadla firma do konkurzu, státní zástupkyně míní, že reorganizace má znevýhodnit věřitele. Soudce Veselý v odůvodnění píše, že výhrady jsou odůvodněné. Odkazuje ale na aplikaci rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR, "ze kterého vyplývá, že je-li pohledávka v insolvenčním řízení řádně zjištěna, je okolnost, že případně probíhá trestní řízení ... sama o sobě právně irelevantní."

V kauze kolem Via Chem Group bylo už dříve obviněno 14 lidí, mezi nimi i miliardář Petr Sisák. Zmanipulovaná insolvence Via Chemu byla podle obvinění třeba, aby ústecká firma Spolchemie zůstala pod Sisákovým vlivem. Via Chem Group měla v roce 2014 ve Spolchemii asi třetinový podíl.

Via Chem Group figurovala v kontroverzních obchodech. Její dluhopisy koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun.