Ostravský krajský soud žalobu opakovaně zamítl, do kauzy ale dvakrát na základě Hučínových dovolání zasáhl Nejvyšší soud. Nyní už nejvyšší instance verdikt potvrdila. Dovolání bylo odmítnuto, uvedla na dotaz ČTK mluvčí krajského soudu Karin Kantorová. Odůvodnění zatím není dostupné. Hučín by teoreticky ještě mohl podat ústavní stížnost.

Soudní spor se vleče od roku 2008. Ve sporu dvou disidentů jde v podstatě o hranice svobody slova. Hradílek v roce 2007 v Lidových novinách označil Hučína za gaunera a psychologického teroristu a spojoval jej s výbuchy v Přerově v roce 1999.

Hučín tvrdil, že výroky zasáhly do jeho pověsti a poškodily jej při kandidatuře do Senátu. Hradílek si za obsahem svých článků i po letech stál, jeho advokát Tomáš Sokol zdůrazňoval, že šlo o hodnotící úsudek a že svoboda slova zahrnuje i poměrně ostrou kritiku.

Hučín byl před lety obviněn a obžalován z několika trestných činů. Byl podezřelý z toho, že v 90. letech, kdy pracoval v BIS, podněcoval levicový extremismus, aby mohl na jeho hrozbu upozornit. Soudy jej osvobodily. Rehabilitován byl i za svou předlistopadovou činnost, v té době skončil několikrát ve vězení.

Hradílek byl signatářem Charty 77 a polistopadovým ministrem vnitra. Loni v listopadu na sebe upozornil, když 17 dní držel hladovku na protest proti kandidatuře Miloše Zemana na prezidenta. Pod tlakem své rodiny hladovku nakonec ukončil.