Bijan Kian, v některých médiích označovaný jako Bijan Rafiekian, spolu s tureckým podnikatelem Ekimem Alptekinem podle obžaloby nelegálně lobboval u amerických vládních úředníků a snažil se také ovlivnit veřejné mínění. Cílem bylo přimět USA k vyhoštění Gülena. Alptekin, který podle deníku The Washington Post pobývá v Turecku, byl dnes také obžalován.

Podle agentury AP byl Kian viceprezidentem obchodní skupiny Flynn Intel Group, ale působil i v několika jiných firmách v USA.

Duchovní Gülen žije od konce 90. let v americkém exilu a Turecko o jeho vydání opakovaně a zatím bezvýsledně žádá. Viní ho z dlouhodobé snahy svrhnout vládu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, mimo jiné ze zosnování pokusu části turecké armády o puč z července 2016. Gülen obvinění odmítá.

Kianova obžaloba přichází jen den předtím, kdy má soud vynést rozsudek nad bývalým bezpečnostním poradcem prezidenta Trumpa Flynnem, který se přiznal, že lhal vyšetřovatelům FBI o svých stycích s Ruskem. Flynn byl Trumpovým poradcem necelý měsíc na přelomu loňského ledna a února.