"Zatýkací rozkaz byl vydán pro podezření z trestných činů založení organizované zločinecké skupiny, lichvy a pokusu o vraždu, za což muži hrozí až čtyřicetiletý pobyt za mřížemi," řekla Lenka Sikorová z odboru tisku a prevence Policejního prezidia ČR. Podle informací policie páchala zločinecká skupina násilnou trestnou činnost, hledaný také často využíval služeb ozbrojených strážců, z nichž jednoho před několika dny zadržela černohorská policie.

Česká policie muže zadržela zhruba měsíc poté, co obdržela informaci, že se hledaná osoba má zdržovat na území ČR. "Muž při svém skrývání používal řadu falešných identit a také neustále měnil místa svého pobytu. Na území České republiky rovněž používal padělané doklady," doplnila Sikorová.

Na zadržení cizince spolupracovali policisté odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR a Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. "Zadržený byl předán justičním orgánům a soud následně rozhodl o jeho umístění do vydávací vazby," řekl Rybár. Jednání o vydání muže do Černé Hory se vedou. Do pátrání byly kromě ČR a Černé Hory zapojeny například Švýcarsko, Německo, Španělsko či Francie.

Kaščelan je podle organizace Krik od roku 2010 v Černé Hoře obviněn z organizace kriminální skupiny, která se zabývala prodejem drog, praním špinavých peněz, vydíráním a dalšími zločiny. Černohorská policie po něm pátrá i kvůli podezření, že se v roce 2010 pokusil zabít Igora Markoviče. Podle černohorských médií se prověřuje také jeho spoluvina na vraždách dalších osob. Kaščelanovo jméno vešlo na Balkáně ve známost zejména po neúspěšném atentátu na jeho osobu v severosrbském městě Nový Sad v létě 2016.