Hebron je rozdělen na sektor spadající pod palestinskou správu a na menší část, kterou kontroluje Izrael. V prvním žije 175.000 Palestinců, ve druhém 500 až 800 židovských osadníků a 40.000 Palestinců.

TIPH tvrdí, že vlivem zásahů izraelské vlády a osadníků je nyní město rozděleno jako nikdy. V mnoha případech tam Izrael porušuje mezinárodní právo. Především neplní povinnost chránit obyvatelstvo žijící na okupovaném území před deportacemi.

Podle Haarecu se mnozí obávají, že po zveřejnění zprávy se bude Izrael snažit TIPH zrušit. Skupina ve městě působí od roku 1997. Premiér Benjamin Netanjahu v listopadu řekl, že o tom, zda bude moci TIPH dále působit, rozhodne v prosinci. Pozorovatelé v poslední době čelí velkému tlaku, objevilo se video, na němž údajně jeden z nich prořezával pneumatiky auta osadníka. Za údajné zfackování chlapce z osadnické rodiny Izrael vyhostil švýcarského člena mise.

I když se TIPH netěší oblibě Palestinců - v Hebronu se misi přezdívá Dva impotenti střežící Hebron - má skupina větší vliv než jiní kritici situace v Hebronu. Její členové se pravidelně scházejí se zástupci izraelské armády i civilní správy, mají právo se po městě volně pohybovat a Izrael jejich misi schválil.

Stostránková zpráva TIPH se opírá o 40.000 incidentů zachycených za dvacetileté působení mise. V závěru se konstatuje, že se vývoj ve městě ubírá přesně opačným směrem, než bylo zamýšleno při podpisu zřizovacího protokolu. Podle TIPH není Palestincům žijícím v izraelské části města zaručeno právo na svobodný pohyb a právo účastnit se náboženských obřadů. Izrael porušuje ženevskou konvenci zakazující deportace chráněných lidí na okupovaném území.

Palestinci, kteří si to mohou dovolit, odcházejí kvůli represím z Izraelem kontrolované části. Ti ostatní jsou stále častěji konfrontováni s osadníky, podporovanými vládou a zahraničními židovskými nadacemi. Vláda osadníkům přiznává právo rozšiřovat výstavbu i své aktivity a přednostně a ve prospěch osadníků řeší údržbové práce nebo zásobování vodou.

Mezi izraelskými politiky zpráva sklidila kritiku, i když text neobsahuje žádné požadavky ani výzvy. Text dostala ministerstva zahraničí pěti zemí zajišťujících misi (Itálie, Norsko, Švédsko, Švýcarsko a Turecko) a diplomaté, kteří nedávno Hebron navštívili.