Policisté během týdne zkontrolovali téměř 3800 lidí v 836 restauracích, klubech a zábavních podnicích po celé zemi. Podobné kontroly začaly už v srpnu. Policie v nich chce pokračovat do konce roku.

Jedním z hlavních důvodů kontrol je podle mluvčí zjištění, že se ČR ohledně hazardního hraní dětí a konzumace alkoholu a cigaret dlouhodobě pohybuje na předních příčkách Evropy. Kontroly, při kterých spolupracuje několik státních institucí, se konají čtvrtý rok. Loni policisté zjistili 152 dětí pod vlivem alkoholu, v roce 2016 jich bylo o 243 více.

Podle národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové sice výsledky školních studií ukazují pokles užívání alkoholu mezi dětmi, ale v evropském srovnání jsou zkušenosti českých dětí s pitím alkoholu stále vysoké. "Nejvyšší nárůst rizikového chování jsme zaznamenali mezi 13. a 14. rokem žáků. Stále je také vysoké procento těch, kteří uvádí nárazové pití alkoholických nápojů," uvedla.

Vedralová se kontrol zúčastnila. "Cestou jsme se setkali s nezletilými zjevně pod vlivem alkoholu, kteří se pohybovali především venku v okolí barů," podotkla. Akce podle ní provozovatelům podniků preventivně připomíná, že právě oni jsou těmi, kdo má dodržovat zákony a nezletilým alkohol neprodat.