Bývalý šerif navzdory dřívějšímu soudnímu zákazu organizoval dopravní kontroly cíleně namířené proti přistěhovalcům. To soudce loni v červenci vyhodnotil jako pohrdání soudem, za což Arpaiovi hrozilo až půl roku ve vězení. Ještě před vynesením verdiktu o výši trestu ho ale prezident Donald Trump omilostnil.

Arpaio v nově podané žalobě tvrdí, že CNN o něm letos v lednu informovala jako o usvědčeném zločinci, ačkoli nebyl odsouzen za zločin, ale za přestupek. Televize se podle bývalého šerifa poté nijak nesnažila omyl napravit. Také Rolling Stone použil termín zločinec, což magazín sice opravil, ale podle Arpaia ne každý o opravě ví. The Huffington Post zase chybně napsal, že soud Arpaia za pohrdání poslal do vězení.

Zda 300 milionů získá, Arpaio neví. Žalobu nicméně považuje za varování médiím, aby svá zpravodajství kontrolovala.

Někdejší šerif je v USA známou osobností. Je také součástí skupiny lidí, kteří prohlašují, že rodný list nyní již bývalé demokratické hlavy státu Baracka Obamy je padělek. Podle některých spekulací se Obama nenarodil v USA, ale v zemi svého otce - v Keni na africkém kontinentu. To by zpochybnilo legálnost Obamova zvolení prezidentem, protože část zastánců tradicionalistického výkladu ústavy trvá na tom, že prezident se musí narodit na území Spojených států. Jiné názory zase tvrdí, že prezident může být jakýkoli rodilý Američan. A Obama je v každém případě Američanem po matce.