"Za porušení zákona o hazardních hrách může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše 50 milionů korun. Zadržená zařízení a finanční prostředky pak mohou propadnout ve prospěch státu," uvedla mluvčí.

V pondělí odhalili celníci nepovolená zařízení v Dobříši na Příbramsku a Mnichovicích u Prahy. V Dobříši to byly tři kusy, v Mnichovicích čtyři kusy herních zařízení.

Na začátku letošního roku vypršela platnost povolení na provozování některých typů herních přístrojů, které nesplňovaly technické požadavky podle nového zákona o hazardních hrách. Provozování technických her je nyní podle tohoto zákona povoleno pouze ve schváleném herním prostoru, což jsou kasina a herny. "Tento stav se snaží někteří provozovatelé obcházet instalací tzv. kvízomatů, které, jak uvádějí, jsou založeny na "kombinaci vědomostního a dovednostního principu"," doplnila Matějková.

Kvízomaty se od klasického herního automatu liší tím, že hráčům pokládají snadné kvízové otázky. Po jejich zodpovězení se však chovají jako tradiční herní automaty. "Z pohledu běžného hráče se tyto kvízomaty jeví jako klasické výherní hrací přístroje. V současné době zaznamenáváme zvýšený výskyt těchto přístrojů zejména v obcích, kde je hazard zakázán," dodala mluvčí.

Jde podle ní o zařízení označená například jako Futura, Golden Horse, Diamond level, iStars a podobně.