Obžalovaní u soudu odmítli vypovídat. Už dříve se vyjadřovali k výslechům svědků a hlavní vinu za vraždu svádějí jeden na druhého.

Znalkyně z oboru psychologie uvedla že osobnosti obžalovaných jsou velmi podobné. Ani jeden není výrazně submisivní nebo dominantní a oba jsou průměrně inteligentní. Podle znalce v oboru psychiatrie ani jeden z nich netrpí duševní chorobou a za svůj čin jsou plně odpovědní.

Brutální vražda devatenáctiletého hocha u Bitozevsi na Lounsku se stala letos v lednu. Předcházely jí spory kvůli opravě auta. Dvojice před vraždou mladíka podle obžaloby vylákala na schůzku a násilím za použití ran baseballovou pálkou ho dostali do nákladového prostoru dodávky a odvezli za dalším mužem právě kvůli nevyřízeným záležitostem ohledně opravy vozidla. Na domluvené místo za Žatcem přijeli jedním autem obžalovaní Kužel a dvacetiletý Pavlis a druhým dva další muži. Ti se šli podívat do dodávky, kde spoutaný mladík ležel. Podle spisu jeden z mužů řekl útočníkům, aby ho odvezli do nemocnice, nebo vyhodili někde, odkud si dojde pro pomoc. Poté muži odjeli.

Útočníci ale odvezli zraněného na odlehlé místo za Bitozevsí, kde ho vytáhli z auta a začali ho tlouct baseballovou pálkou a sekat mačetou. Tělo nechali v lese pod listím a odjeli na samoobslužnou myčku do Mostu. Příčinou smrti bylo podle znalkyně pohmoždění a otok mozku.