Celníci si údajně část kontrabandu nalezeného při prohlídce ponechali. Navíc podle obžaloby přijali úplatek. V kauze je kromě celníků a majitelky obchodu Thi Hanhu Vu obžalován také známý majitelky Hu Thi Pham, který jí prý radil a nabídku úplatku předal. Hu Thi Pham ale dnes stejně jako ostatní obžalovaní vinu odmítl.

Velitele hlídky celníků Josefa Pöschla a jeho kolegy Jaromíra Pöpprleho, Karla Moravu a Jiřího Krýdla státní zástupce obžaloval z přijetí úplatku a zneužití pravomoci, za což jim hrozí až deset let vězení. Majitelce večerky a jejímu známému hrozí až šest let vězení.

Dnes soud řešil zejména oprávněnost prohlídky, kterou celníci provedli v bytě, kde byl kontraband uskladněn. Podle obžaloby byla domovní prohlídka nezákonná, protože celníci k ní neměli soudní povolení. Vypovídali kolegové obžalovaných celníků. Soudkyni zajímaly hlavně konkrétní postupy, které celníci provádějí při kontrolách běžně, a také postupy, které učinili, nebo měli učinit při prohlídce u obžalované.

Na případ se přišlo při vyšetřování jiné daňové kauzy zmíněné majitelky večerky. Při celní kontrole v roce 2015 celníci podle obžaloby za úplatek 30.000 korun majitelce večerky poradili, aby sepsala fiktivní nájemní smlouvu na část bytu nad večerkou. V tomto prostoru celníci objevili velké množství nezdaněných cigaret a tabáku. Smlouvu podle rady celníků měla napsat na jiného člověka. Hovor celníků byl odposloucháván policií.

Tři z obžalovaných celníků jsou postaveni mimo službu, čtvrtý již od Celní správy odešel. Dalším obžalovaným je majitel nemovitosti, kde byla večerka, Břetislav Sedláček. Podle obžaloby dal souhlas k vytvoření fiktivního dodatku ke smlouvě.

Všichni čtyři celníci u soudu vinu popřeli. "Žádný úplatek jsem nevzal, ani mi nebyl nabídnut. Cigarety ani tabák jsem si neponechal," uvedl vedoucí hlídky Josef Pöschl.