Dohodu na konci září podepsali šéfové obou republik Ramzan Kadyrov a Junus-Bek Jevkurov. Smlouva odevzdává do čečenské správy asi 18 čtverečních kilometrů území v ingušské části Sunžského okresu, o který obě republiky vedou spor od rozpadu Sovětského svazu. Ingušsko má výměnou dostat jiné území v sousedním čečenském okresu.

Dokument 4. října stvrdily zákonodárné sbory. Zatímco čečenský hlasoval jednomyslně pro, v ingušském se vyskytly nesouhlasné názory. Před ingušským parlamentem přitom v době hlasování proti dohodě protestovalo kolem 10.000 lidí. Nesouhlas vyjádřil také ingušský ústavní soud, podle kterého by o ratifikaci dohody měli hlasovat lidé v referendu.

Předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin dnes v Petrohradu ale oznámil, že zmíněná dohoda o vymezení hranic Čečenska a Ingušska je v souladu s ústavou Ruské federace. Vrcholná ruská justiční instance rovněž konstatovala, že ingušský ústavní soud nebyl oprávněn jakkoli o dohodě rozhodovat.

Podle ruského ústavního soudu se o administrativní hranici mezi oběma republikami ani nemusí rozhodovat v referendu. Není ani nutné, aby dohodu potvrzovala horní komora ruského parlamentu Rada federace.

mik mka