Podle zástupce kriminalistů Chrise Pottera byly razie zaměřeny na osoby, které ve svůj prospěch zneužívají levnou pracovní sílu a "zcela ignorují" právo pracovníků na život v čistém a bezpečném prostředí.

Policie uvedla, že razie provedla na základě případu nahlášeného v červnu, kdy šlo o muže údajně zavlečeného do Británie na práci v nuzných podmínkách. Podezřelí zatím nebyli formálně obviněni. Úřady nesdělily ani jejich totožnost.

Moderní otroctví je v Británii palčivý problém. Jenom za první tři měsíce letošního roku tam bylo hlášeno 1631 potenciálních obětí obchodu s lidmi či moderního otroctví, včetně 711 dětí.

V červenci právě manchesterská policie oznámila, že od začátku roku eviduje přes dvě desítky podezření na sexuální zneužívání a nucené práce mezi nezletilými i dospělými osobami. Byla mezi nimi i jedna česká občanka, která u úřadů podala oznámení, že je nucena sloužit jako domácí otrokyně.

Minulý týden česká policie oznámila, že při zásahu proti obchodníkům s lidmi v Manchesteru úřady nalezly šest Čechů z Mostecka, kteří se podle nich stali oběťmi takzvaného moderního otroctví. "K práci, kterou denně vykonávali více než deset hodin, měli být nuceni i fyzickým násilím," sdělil policejní mluvčí Jaroslav Ibehej.