"Prostituce nemůže být pracovním vztahem, a proto ten, kdo ji provozuje nemůže být zaměstnancem a nemůže požadovat s tím související práva prostřednictvím odborů," zdůvodnil madridský soud své rozhodnutí. Připomněl také, že španělský stát se mezinárodně zavázal bojovat proti obchodu s lidmi, tedy i se ženami. Rozpustit odbory prostitutek ale soud odmítl s tím, že taková žádost by muselo být předmětem samostatné žaloby.

Generální tajemnice OTRAS Concha Borrellová řekla agentuře Europa Press, že ji verdikt nepřekvapil a že se proti němu organizace odvolá k nejvyššímu soudu. V plánu ale mají i změnu stanov, kterou by měl schválit jejich první kongres tuto sobotu.

Španělské odbory prostitutek OTRAS existují oficiálně od letošního srpna, kdy jejich stanovy vyšly v úředním věstníku. Socialistická vláda si za povolení registrace vysloužila kritiku, kvůli níž v září rezignovala šéfka odboru na ministerstvu práce Concepción Pascualová. Ta registraci OTRAS schválila s tím, že ne všechny aktivity spojené s prostitucí jsou ilegální. Prostituce ve Španělsku není zakázaná od roku 1995, trestné je kuplířství.

Založením odborů OTRAS chtěly španělské prostitutky mimo jiné získat "plné uznání pracovních práv" či právo "kolektivního vyjednávání". Pro členství v této organizace stačí být zletilý a loajální k organizaci, která má sídlo v Barceloně. Žádost o registraci podalo několik žen a dva muži.

OTRAS není první iniciativou za pracovní práva prostitutek ve Španělska, chce být ale samostatným právním subjektem, na rozdíl od jiné skupiny, která vznikla v červenci jako odborářská sekce prostitutek v rámci organizace Meziodborářská alternativa Katalánska.