"Byl jsem ujištěn, že v tuto chvíli na prvním pražském obvodu je tým kriminalistů, ne jeden zpracovatel, který má maximální podporu v ofenzivním prověřování této věci," prohlásil náměstek. "Zároveň jsem byl ujištěn, že byly k dnešnímu dni provedeny úkony nutné k zajištění všech důkazních prostředků, včetně výpovědí všech osob, které mohou přispět k řádnému objasnění věci," doplnil.

Do vyšetřovacího týmu byl podle Hamáčka přibrán soudní znalec k získání posudku zdravotního stavu Babiše mladšího, musí ale komunikovat se Švýcarskem, kde premiérův syn pobývá. Babiš serveru Deník.cz řekl, že jeho syn je švýcarským občanem už víc než deset let. Předseda vlády také tvrdí, že jeho syn je schizofrenik, policie ale zatím nedisponuje znaleckým posudkem.

Posouzení zdravotního stavu Babiše mladšího je podle Hamáčka klíčové. Ministr nevyloučil, že ho provede švýcarská strana. Hamáček o tom chce hovořit i s předsedou vlády. "Budu se ho ptát, jak zareagoval na mojí výzvu, kterou jsem mu přednesl minule, zda je možné, aby došlo k nějaké součinnosti ze strany rodiny, aby bylo možné posoudit zdravotní stav Andreje Babiše mladšího," řekl ministr.

Ve věci zavlečení na Krym nemůže policie podle Vondráška Babiše mladšího nutit ke spolupráci. "V této kauze je pan Babiš mladší oznamovatelem, kterého se snažíme od počátku všemi možnými způsoby zkontaktovat a získat od něj maximum informací," uvedl náměstek. Doplnil, že státní zástupce prověřuje nyní policie z počátku roku. Policie se tehdy možným únosem Babišova syna zabývala, nic podezřelého ale nezjistila.

Vondrášek se ohradil proti tomu, že policie selhala v komunikaci se Švýcarskem. Kriminalisté mají podle něj v rámci mezinárodní spolupráce řadu dotazů. "My jsme začali se zahraničními kolegy spolupracovat v listopadu 2017, a netýká se to jenom Švýcarska," uvedl. Kam dál dotazy policie směřovaly, odmítl upřesnit. Zdůraznil, že je třeba rozlišovat vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo, ve které jsou oba Babišové obviněni, a údajného únosu Babiše mladšího na Krym.

Skrytě natočená reportáž s Babišem mladším minulý týden odstartovala politickou krizi. Premiérův syn v ní obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér prý chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Babiš to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži. Předseda vlády ho v sobotu navštívil v Ženevě, na sociálních sítích pak uvedl, že syn a jeho matka už pochopili, jak je novináři zneužili.