Feticuová, která žije v Nizozemsku a o krádeži napsala knihu, odjela v doprovodu novináře Westermana do Rumunska, kde měla být podle poskytnuté informace Hlava harlekýna schovaná. Na uvedeném místě, pod kamenem u stromu, obraz skutečně našla a posléze odevzdala na nizozemském velvyslanectví.

Westerman nyní na sociální síti přiznal, že se nechali se spisovatelkou napálit. "Předpokládaného ztraceného Picassa tam dali dva belgičtí divadelníci," napsal novinář bez bližší identifikace vtipálků.

Předpokládaná malba slavného španělského malíře a sochaře v odhadované hodnotě kolem 800.000 eur (20,8 milionu Kč) byla nalezena v sobotu večer v župě Tulcea na jihovýchodě Rumunska. Někteří experti nad pravostí malby ale hned vyjádřili pochybnosti.

Obraz Hlava harlekýna, který Picasso namaloval v roce 1971, ukradla v říjnu 2012 z rotterdamské galerie skupina zlodějů z Rumunska. Spolu s ním odnesli i několik dalších děl od předních světových malířů, jako je Henri Matisse nebo Claude Monet. V následujícím roce byl kvůli tomu odsouzen šéf tohoto gangu a jeho komplicové, ukradená díla se zatím najít nepodařilo. Rumunští odborníci se domnívají, že nejméně tři z nich pachatelé spálili, aby zničili důkazy.

Matka šéfa gangu vyšetřovatelům řekla, že odcizené obrazy spálila doma v kamnech, aby ochránila svého syna. Později ale od této výpovědi ustoupila.