"Vyšetřovatelé specializovaní na organizovaný zločin zjišťují, za jakých okolností malba podepsaná Picassem v hodnotě asi 800.000 eur (zhruba 20,7 milionu korun) byla v sobotu večer nalezena v župě Tulcea (na jihovýchodě Rumunska)," uvedli dnes zástupci zvláštního oddělení rumunského státního zastupitelství. Dodali, že pravost obrazu stále ověřují.

Na nizozemskou ambasádu v Bukurešti s obrazem přijela spisovatelka rumunského původu Mira Feticuová, která žije v Nizozemsku a která o této krádeži napsala knihu. Tvrdí, že obraz byl v župě Tulcea ukrytý pod kamenem.

Obraz Hlava harlekýna, který Picasso namaloval v roce 1971, ukradla v říjnu 2012 z rotterdamské galerie skupina zlodějů z Rumunska. Spolu s ním odnesli i několik dalších děl od předních světových malířů, jako je Henri Matisse nebo Claude Monet. V následujícím roce byl kvůli tomu odsouzen šéf tohoto gangu a jeho komplicové, ukradená díla se zatím najít nepodařilo. Rumunští odborníci se domnívají, že nejméně tři z nich pachatelé spálili, aby zničili důkazy.

Zástupci rotterdamské Kunsthal se k nálezu zatím nevyjádřili. Jeden bývalý kurátor této galerie ale o pravosti obrazu pochybuje. Na základě fotografií, které viděl, se domnívá, že je to pouhá kopie, napsala agentura DPA.