Trump v televizním rozhovoru natočeném už v pátek, ale odvysílaném dnes, označil vraždu novináře za "velmi krutou". Zdůraznil však, že chce zachovat vztahy se Saúdskou Arábií jakožto blízkým spojencem USA na Blízkém východě.

Chášukdží byl zabit počátkem října na saúdském konzulátu v Turecku, jeho vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Washingtonem.

Trump rovněž zpochybnil možný podíl faktického vládce Saúdské Arábie, korunního prince Muhammada bin Salmána, na vraždě. "Řekl mi, že s tím nemá nic společného," uvedl Trump, který čelí tlaku, aby arabskou zemi za vraždu potrestal. Prezident dodal, že i mnoho dalších lidí tvrdí, že korunní princ o vraždě nevěděl.

Americká CIA tento týden oznámila, že k vraždě Chášukdžího dal příkaz sám bin Salmán. Prezident Trump uvedl, že se hodlá s poznatky CIA seznámit v úterý.

Trump v sobotu prohlásil, že tvrzení CIA je "velmi předčasné", a v televizním rozhovoru poznamenal, že možná nikdy nebude možné zjistit, kdo vraždu nařídil. "No, dozví se to někdo doopravdy?" položil si Trump řečnickou otázku.

"Určitě měl lidi, kteří k němu měli dost blízko a kteří byli pravděpodobně zapleteni... Ale zároveň tu máme spojence a já si chci udržet spojence, který byl v mnoha směrech velmi prospěšný," prohlásil šéf Bílého domu.

Americké ministerstvo zahraničí o víkendu uvedlo, že Washington ještě nedospěl ke konečnému závěru ohledně vraždy novináře, shromažďuje v této věci fakta a zároveň chce udržet "důležité strategické vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií".

Mezitím pokračují spekulace o okolnostech a průběhu vražedného spiknutí. "Jednou z možností je, že (vrazi) opustili Turecko tři až čtyři hodiny po vraždě," řekl Akar CNN v kanadském Halifaxu, kde se účastní mezinárodní konference. "Jeho rozřezané tělo mohli vyvézt z Turecka v zavazadle, aniž se vzhledem k diplomatické imunitě museli obávat prohlídky," prohlásil.

Podle dřívějších zpráv bylo Chášukdžího tělo skutečně rozřezáno, ale pozůstatky byly údajně předány nejmenovanému "místnímu spolupracovníkovi" saúdského konzulátu. Turecko se snaží přinutit saúdského korunního prince bin Salmána, aby o novinářově smrti informoval pravdivě.

Ankara má k dispozici příslušné tajné informace, včetně zvukových záznamů, které poskytla i jiných státům. Trump Fox News řekl, že si nahrávku neposlechne. "Máme ten záznam. Nechci si tu pásku poslechnout, nemám žádný důvod ji slyšet," řekl Trump a zdůvodnil to tím, že jde o velmi trýznivou a hrůznou nahrávku.