"V takových případech je příčina úmrtí většinou neznámá a přesnou příčinu určí až pitva. Můžeme se jen domnívat, že ke smrti mohly přispět i nízké teploty," řekla ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Ve Vrchlického sadech u pražského Hlavního nádraží byl ráno nalezen mrtvý muž, zřejmě bezdomovec. Při prvotním ohledání bylo vyloučeno cizí zavinění, uvedla Zoulová. "Podle přivolaného lékaře nebylo shledáno na těle cizí zavinění, vzhledem k tomu, že nebyla stanovena totožnost zemřelého, byla nařízena pitva. Ta zároveň objasní příčinu smrti," uvedla mluvčí.

Další mrtvé našli dnes kolemjdoucí postupně také v Modřanech, Košířích a na Pankráci. V modřanské ulici Generála Šišky byl podle serveru Novinky.cz nalezen ve stavební buňce mrtvý čtyřiapadesátiletý cizinec, který v Česku pracoval. "Lékař nenašel žádné známky cizího zavinění smrti," dodala Zoulová.

Další člověk bez známek života ležel v blízkosti ulice Pod Radnicí v Košířích, ani v tomto případě se na úmrtí nikdo cizí podle všeho nepodílel. Policisté vyjížděli také do ulice 5. května u sjezdu na obchodní centrum Arkády Pankrác, kde ležel v křoví u čerpací stanice člověk ve značném stadiu rozkladu. Pravděpodobně to byl muž, u sebe neměl žádný doklad totožnosti. "Příčinu úmrtí i v tomto případě určí pitva," řekla ČTK policejní mluvčí.

Dva mrtvé bezdomovce nalezli kolemjdoucí v Praze v sobotu, jeden ležel u zastávky MHD Vltavská, druhý na Letné. Ani u nich zřejmě nešlo o násilnou smrt.

Bezdomovců je v Praze podle odhadů asi 4500, větší část z nich však alespoň střídavě bydlí například v azylových domech nebo ubytovnách. Lidé bez domova se mohou v Praze před nepříznivým počasím schovat v noclehárnách či denních centrech, která poskytují lidem bez domova stravu, oblečení či poradenské služby. Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) celoročně provozuje noclehárnu na lodi Hermes u Štefánikova mostu a zařízení v Michli. Další služby poskytují neziskové organizace, například Naděje, Armáda spásy či Arcidiecézní charita.