Požár vypukl v hotelu Eurostars David letos 20. ledna a zařadil se mezi nejtragičtější v novodobé historii země. Před příjezdem záchranářů zemřeli jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka. Dvě ženy, dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka, později podlehly zraněním v nemocnici. V březnu pak na facebook pražských hasičů napsala rodina jednoho z cizinců, který v hotelu v době požáru byl, že muž po dvou měsících na následky požáru zemřel. Policisté dosud ale nepotvrdili, že by muž byl další obětí požáru. Vše má potvrdit zadaný znalecký posudek.

Podle Kavky hasiči a policisté při vyšetřování příčin požáru jednoznačně vyloučili technickou závadu a na základě dalších poznatků stanovili, že příčinou bylo neprokázané zavinění neznámé osoby. "To znamená, že po vyloučení technické závady požár způsobila neznámá osoba buď nedbalostním jednáním, nebo s úmyslem. Prozatím to však nelze jednoznačně určit," uvedl mluvčí a doplnil, že výsledky ohledně zjištění příčiny požáru hasiči předali kriminalistům, kteří se případem dál zabývají.

Policie už dřív informovala, že požár vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, nikoho ale zatím neobvinila. Škoda přesáhne podle dřívějších odhadů hasičů 20 milionů korun.