Soudní jednání dnes pokračovalo bez přítomnosti Vitáskové, která se podle žaloby dopustila trestného činu, když jmenovala Veseckou místopředsedkyní úřadu, aniž by Vesecká měla potřebnou praxi v oboru. Vesecká, která dnes vypovídala, označila za svou praxi v energetice řešení trestních a správních věcí subjektů, které se energetikou zabývají. Aby to mohl soud ověřit, požádal už dřív ministerstvo spravedlnosti a nejvyšší státní zastupitelství o zproštění mlčenlivosti v již ukončených případech.

Vitáskové obhájce Tomáš Gřivna v závěrečné řeči uvedl, že Vitásková takovou možnost jako soud neměla, proto se spolehla jen na tvrzení Vesecké, že potřebnou praxi má. Uvedl také, že ani jiní místopředsedové úřadu v minulosti jinou než právní praxi neměli.

Státní zástupce Kamil Špelda v žalobě označil mzdu Vesecké za značnou škodu, která úřadu vznikla, když funkci vykonávala neoprávněně. Praxi Vesecké v energetice zpochybnil. Advokáti, státní zástupci ani soudci podle něho nezískávají praxi v oborech, kterých se týkají případy jejich právní praxe.

Po závěrečných řečech rozhodl soudce Zdeněk Chalupa nevyužít původně určený termín 15. listopadu k dalšímu jednání. Zazněly nové argumenty, se kterými se soud ještě musí seznámit, není dobré věc uspěchat, řekl. Vynesení rozsudku proto odložil na 21. listopadu.

Soudní řízení začalo v roce 2016. Vitásková stála v čele úřadu v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015.

Na jaře letošního roku zamítl Ústavní soud stížnost Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a jeho bývalé předsedkyně Vitáskové proti policejním prohlídkám. Odehrály se v roce 2015 v souvislosti se stíháním Vitáskové kvůli jmenování Vesecké.

Vitásková v minulosti kritizovala státní podporu solární energetiky. Miloš Zeman ji označil za bojovníka s takzvanými solárními barony a 28. října ji udělil státní vyznamenání, medaili za zásluhy I. stupně. Kvůli neoprávněnému udělení licence na solární elektrárnu na Chomutovsku sama stanula před soudem, který ji nejprve potrestal 8,5 roku vězení. Vrchní soud v Olomouci ji ale letos obžaloby zprostil, případ ještě přezkoumá Nejvyšší soud.