Podle státního zastupitelství si jednatel investorské firmy Sjuko Miloslav Vimr pro udělení licence pro solární elektrárnu nechal vypracovat nepravdivé zprávy, kvůli kterým dostala od Energetického regulačního úřadu licenci. Podle obžaloby se na nich podílel revizní technik Jiří Černý, který zpracoval dvě revizní zprávy, Bronislav Ondrušek jako autorizovaný inspektor a Jan Fojtík za dodavatelskou firmu. Obžalovaná je i firma Sjuko.

Podle vypracovaných materiálů byla elektrárna o výkonu 1,3 megawatty hotová do konce roku 2010, přičemž získání licence v tomto roce zajistilo podnikateli vyšší cenu za výkup elektřiny. Výkupní cena byla garantovaná na 20 let, škoda tak podle obžaloby mohla dosáhnout až 322 milionů korun.

Revizní technik Černý letos v září ve výpovědi uvedl, že kontroloval jen kabeláž, přestože v jeho revizní zprávě z druhé poloviny listopadu 2010 stojí, že se revize týkala třeba i propojovacích vstupů do skříní, které tam v té době ještě nebyly. "Měl jsem zrevidovat zařízení elektrárny, tak jsem zrevidoval, co tam bylo," uvedl Černý. Podle něj bylo něco v jeho revizní zprávě špatně zformulováno.

Jednatel Vimr ve druhé polovině října od soudu odešel s trestem čtyři roky vězení a zákazem činnosti na čtyři roky. Černý dostal tři roky podmíněně odložených na pět let a zákaz činnosti na čtyři roky, Ondrušek 2,5 roku vězení s podmínkou na čtyři roky a také čtyřletý zákaz činnosti. Fojtíka soud potrestal dvěma lety podmíněně odloženými na tři roky. Firma Sjuko dostala peněžitý trest dva miliony korun.

Soudy se v minulosti zabývaly několika případy podvodného získání licencí u solárních elektráren. Několik lidí spojených s podvody dostalo tresty, některé soudy zprostily obžaloby.

Majitelé solárních elektráren zprovozněných do konce roku 2010 měli dlouhodobě garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky změnily, za megawatthodinu se držitelům licence začalo vyplácet 5500 korun. Řada majitelů se proto snažila stihnout kolaudaci elektrárny tak, aby získali výhodnější garantovanou cenu.