Vrchní soud oproti rozhodnutí kraje trest snížil, Černá původně dostala 2,5 roku se čtyřletým podmíněným odkladem. "Způsobená škoda nakonec činí 78.600 korun, upravit jsme tak museli i právní kvalifikaci," uvedl soudce Petr Andres. Podotkl, že sazba za tento přečin je jeden rok až pět let. "Ukládali jsme trest při spodní hranici jako trest výchovný," doplnil soudce. Soud jí zároveň zmírnil i trest zákazu činnosti a to ze čtyř na dva roky.

Případ spadá do let 2011 až 2012. Školka zaměřená na výuku cizích jazyků získala na toto vzdělávání dotaci 1,7 milionu korun. Peníze šly přes krajský úřad, kam bylo vedení školky povinné hlásit finanční transakce. Podle vrchního soudu Černá v několika případech požadovala od kraje vyšší částku za mzdy, než školka ve skutečnosti vyplatila. Podle soudu šlo o úmysl neoprávněně obohatit společnost Slunečnice. Černá vinu u soudu popřela, hájila se tím, že u ní učitelky ze Slunečnice absolvovaly speciální výukový kurz. Náklady za něj jim pak odečetla ze mzdy, a tím prý vznikl schodek v účetnictví, které předkládala krajskému úřadu. "Celá tato kauza je pouze právním problémem," uvedla dnes Černá.

Vrchní soud jí naopak zprostil obžaloby, že jako jednatelka v projektu firemní školka zatajila ve zprávě vybrané příjmy, které školka vybrala na takzvaném školkovném od rodičů za nadstandardní služby. "K jednání obžalované došlo, ale nelze považovat toto jednání za trestné," uvedl soudce. Poukázal na to, že ji nelze klást za vinu nedodržení metodické příručky, které ukládá přiznávat jednotlivé příjmy v projektu, když tato povinnost byla novelizací zrušena, dodal soudce.

Soudy se případem zabývaly již více než tři roky. Vrchní soud měl dnes kauzu na stole podruhé, Černá nakonec uspěla se svým dovoláním u Nejvyššího soudu, který případ znovu vrátil na kraj. Krajský soud poté loni v srpnu po projednání případu vynesl stejný rozsudek.