Osmapadesátiletý Vahíd Mazlúmín, jemuž místní média začala říkat "Mincovní sultán", a Mohammad Ismáíl Ghásemí byli oběšeni dnes časně ráno místního času. Zatčeni byli letos v červenci, kdy u Mazlúmína policie podle íránských médií našla dvě tuny zlatých mincí. Odsouzeni byli podle agentury AP za manipulování s měnou nelegálními operacemi.

Verdikt vynesl "zvláštní soud pro boj s ekonomickou korupcí". Tyto soudy zřídil letos v srpnu dekretem íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, aby se mohly "rychle potírat finanční zločiny".

Od srpna vynesly tyto soudy podle agentury Reuters už nejméně sedm trestů smrti. Verdikty jsou na základě Chameneího dekretu o zřízení těchto soudů konečné a nelze se proti nim odvolat, což podle některých právníků porušuje i iránskou ústavu.

Iránská ekonomika je už léta v krizi, na níž se podílely mezinárodní sankce zavedené kvůli jadernému programu této země. Po dohodě světových mocností s Íránem, v níž se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, se očekávalo oživení iránské ekonomiky. Letos v květnu ale americký prezident Donald Trump oznámil, že USA od této smlouvy odstoupí a znovu zavedou sankce vůči Íránu.

Íránci z obav z dopadu amerických sankcí začali hromadit zlaté mince a další bezpečná aktiva. V souvislosti s tím a se slabou ekonomikou íránský riál letos ztratil už asi 70 procent své hodnoty.

USA obnovily tento měsíc všechny sankce zrušené v rámci mezinárodní jaderné dohody a navíc je ještě zesílily. Zavedly je ve dvou vlnách - první část od srpna, druhou od minulého týdne.