"V posledních několika dnech jsem dostal nespočet výhrůžek... Nyní jsem v Budapešti a požádal jsem maďarské úřady o udělení politického azylu," napsal mimo jiné kdysi všemocný makedonský politik ve svém vzkazu na sociální síti.

Ministerstvo vnitra ve Skopji po několika hodinách informaci potvrdilo, přičemž se odvolalo na potvrzující sdělení maďarského ministerstva vnitra. Zároveň s tím ve svém prohlášení uvedlo, že požádalo soud, aby vydal na Gruevského mezinárodní zatykač.

Maďarské úřady médiím odmítly informaci potvrdit, ale i dementovat. "Nejsme v pozici, abychom komentovali probíhající vyřizování žádostí o azyl," prohlásil například podle agentury AFP ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó.

Gruevski byl začátkem října pravomocně odsouzen k dvouletému odnětí svobody za zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti s nákupem luxusního mercedesu v přepočtu za více než 15 milionů korun. Vůz byl zaplacen z veřejných prostředků, ale měl sloužit jen pro osobní potřebu tehdejšího premiéra. Ten také vybral dodavatelskou firmu, od které pak navíc dostal provizi.

V pondělí byl v Makedonii vydán na Gruevského zatykač poté, co uplynula poslední lhůta k tomu, aby nastoupil k výkonu trestu. Expremiér se to opakovaně různými způsoby snažil odložit. Jeho poslední odvolání ale justice v sobotu zamítla.

Od pátku nebylo možné Gruevskému doručit příkaz k nástupu do věznice a policie přiznala, že neví, kde se nachází. Dnes dopoledne web 24.mk napsal, že expremiér utekl do zahraničí, přičemž zemi zřejmě opustil nelegálním způsobem. Není známo kdy a kde překročil hranice.

Gruevskému, který stál v čele VMRO-DPMNE (dříve vládnoucí, dnes hlavní opoziční strany), byl pas odebrán už loni v červenci v souvislosti s několika procesy, které se proti němu vedou. Obviněním čelí v dalších pěti trestních řízeních. Týkají se korupce, zneužití moci, volebních podvodů, ale i rozsáhlých ilegálních odposlechů představitelů opozice i občanské společnosti.

Gruevski, který byl předsedou vlády v letech 2006 až 2016, všechna obvinění odmítá a tvrdí, že jde o politické pronásledování.